Det farliga med Framgång

Det Farliga Med Framgång

Vi är en del av det släkte människor som drivs av framgång. Många som läser den här bloggen har precis som jag ett inre behov av att prestera. Denna drivkraft har många positiva sidor. Det är när detta behöv tar över och får löpa total amok vi är i fara.

Är du uppslukad av dina mål är det lätt att glömma bort allt annat som behövs i ditt liv för att du ska må bra. Framför allt om du sysslar med nått som du tycker är extremt roligt. Risken finns att du jobbar ihjäl dig, går in i väggen för att sedan inse att dina vänner som du tidigare prioriterat bort inte finns kvar när du nu behöver dem som mest.

SömnbristFör bra resultat i skola och arbete krävs att du är utvilad om dagarna och sover de 7-8 timmar du behöver. Det är inte helt ovanligt att jag sitter uppe sena nätter och jobbar med en helt förstörd nästkommande dag som resultat. Dagen efter präglas av koncentrationssvårigheter, irritation på folk och påsar under ögonen. Logiskt sätt är detta beteende efterblivet och en smart människa borde veta bättre, ändå sitter jag där lite då och då och skriver klockan tre på natten när klockan är ställd på 07:00.

Prioriterar du bort vänner, ledig tid med flick/pojkvännen och annan behövd återhämtningstid så kommer du förr eller senare få smaka på negativa konsekvenser. Istället för en förstörd dag om du sover dåligt så snackar vi här att gå in i väggen totalt. Det är inte ovanligt att högpresterande individer som får rätt förutsättningar att uträtta stordåd tar för sig av framgångarna tills de stupar. Mycket vill ha mer och helt plötsligt tar det stopp.

Jag vet personligen inte hur det känns att bli utbränd. Jag har själv aldrig gått in i väggen. Däremot så har jag familj och bekanta som i full gas bränt tåget rakt in i betongen. De historier jag har hört har inte vart trevliga och återhämtningen, om de över huvud taget lyckats återhämta sig, har ofta tagit många år.

Det gäller att hitta en balans

En nödvändig grundsten som du måste ha för din personliga framgång är att först och främst må bra. Ett allmänt välbefinnande och din hälsa under kontroll krävs för att du ska lyckas på lång sikt. Se till att hålla koll på detta nu istället för att inse faktum när det är för sent.

Olika människor har olika behöv för att må bra. Jag tränar till exempel ganska lite och känner att jag klarar mig. Samtidigt måste min Alfabloggare till vän Martin Anderson pressa minst en timma på gymmet varje dag för att klara dagen. Det gäller att lära känna dig själv och dina behov och efter det hitta en balans som passar. Hamna inte i framgångsfällan att du som ett resultat av dina höga ambitioner glömmer bort dig själv och att du inte är mer än en dödlig människa.

Bra välbefinnande skapar framgång

En väloljad Volvo kan med större sannolikhet ta dig från A till B smärtfritt än en ovårdad och rostig Volkswagen Golf. På samma sätt är det större chans att du på lång sikt når upp till dina stora mål i livet om du samtidigt tar hand om dig själv.

I det gamla Rom hade vissa stora kejsare en anställd person vars enda jobb var att varje dag påminna kejsaren om att han inte var odödlig. Då du inte har en sådan person (än) så får du vara din egen påminnare.

Du kanske tänker stort och har höga mål men du är tyvärr inte odödlig. När det kommer till kritan så är vi alla bara helt vanliga människor av kött och blod. Tro det eller ej men även Kung Carl Gustaf måste ibland låsa in sig på toaletten, dra ner byxorna och skita.

Gör inte det stora misstaget att prioritera bort dina grundläggande mänskliga behöv för att ta en genväg till framgång. Se till att styr upp ditt liv innan ditt liv börjar styra dig. Se till att först och främst må bra och du kommer att undvika ett tvärstopp som i värsta fall kan hålla dig nere för evigt.

Skål och glad måndag!

Kung carl gustaf

("Delad glädje är dubbel glädje")
  Mitt mål med livet är att ha så jävla roligt som möjligt innan ålderdomshemmet och tillhörande rullstol är ett faktum. Vi har bara en chans så varför hållas tillbaka av onödiga rädslor som ändå går att övervinnas? Jag älskar att utvidga min komfortabla zon, utföra vardagliga sociala experiment och resa till oklara länder med bara en ryggsäck som sällskap. Jag tror att livet är till för att levas stort och efter dina egna villkor. Bättre att bara köra och se vad som händer vartefter!

  11 Comments on "Det farliga med Framgång"

  1. Ingela says:

   Återigen ett bra inlägg från dig Hampus, mycket av det du skriver i dag vet man om men
   det är lätt att glömma under resans gång. Så man behöver verkligen få läsa det svart på vitt ibland och få sig en
   tankeställare.Fundera på hur gör jag? Kanske dags för någon förändring?
   Stort tack Hampus men var rädd om dig, du ska också orka.
   Ha en underbar vecka!
   / Plingela ;)

  2. Andreas says:

   Hej Hampus,

   Intressant att du väljer att skriva om den eventuella baksidan. Mycket har handlar om mål, framgång och att prestera, men det är som du nämner viktigt att ha balans. Bra att du tar upp det! Var glad för att du inte rusat i väggen, det jag upplevt under de senaste tre åren skulle jag inte ens önska min värsta fiende.

   • Fan va jobbigt Andreas. Hur är det nu? På bättringsvägen???

    • Andreas says:

     Tjena Hampus!

     Det tar sin tid, en dag i taget :)

     Jag lärt mig enormt mycket om mig själv sen det här hände och lär mig fortfarande. Har gjort ett antal förändringar i mitt liv som jag insåg var nödvändiga. Vissa kvarstår men det finns en plan. Grejjen är att när det väl har hänt får du en helt annan syn på livet … synd bara att punkten ska behöva nås innan man fattar.

  3. Giselle Sammarsson says:

   Hej Hampus,

   Grymt inlägg! Detta får mig att tänka på hur människor kan ”gå över lik” för att nå framgång. Några av dessa ”lik” är många gånger nära och kära. De blir tyvärr inte så levande i livet hos en människa som äger noll hänsyn till människor som faktiskt bryr sig. I resan mot framgång så är det lätt att bli lurad av de nya människorna som kommer in i ens liv och börjar fatta tycke för personen. Många gånger så vill några av dessa människor vara vän med den framgångsrika personen för att det är ”coolt’ eller andra själviska skäl.

   Det gäller att,som du skriver, skapa en balans. En balans mellan nära och kära, egen tid (väldigt viktigt) och arbetet. Min mentor påminde mig att på vägen mot min framgång gäller det att jag inte brinner upp. Hon menar att det är bra att brinna för saker och ting men att man måste se till att inte brinna upp. Det handlar helt enkelt om att inte hela tiden bara tänka på den fantastiska idén eller företaget man äger utan att även gå in i sig själv, må bra, umgås, skratta och släppa det fantastiska jobbet för några timmar i veckan.

   Detta har en del med självbild att göra. Det handlar om att själv känna att man har en egen betydelse, ett eget värde och därefter agera efter det. Det gäller att vara en god vän till sig själv helt enkelt och på så sätt blir man mer lyhörd.

   Ha en underbar vecka! :)

   / Giselle

  4. Anna says:

   Hej Hampus,

   Läste nyligen en tidigare post där du skrev att du var ganska trött på din utbilding, men älskar att läsa om framgång osv… Tänkte bara fråga om du någon gång tänkt på att läsa till psykolog istället?! Många av de som föreläser om just detta har ju en psykologutbildning eller liknande i bakgrunden, och då får man ju också läsa om hur hjärnan fungerar , hur vi tänkter, olika tekniker, osv… Sen finns det ju många intressanta inriktningar också, tex sportpsykologi… Bara en idé…

   Ha det gott!

   • Du är inne på nått jag har tänkt på en del! :)

    Jag har haft tankar om att läsa till psykolog istället. Problemet är att jag börjar känna mig ganska färdig med att gå i skolan. Jag vill ut och testa på saker, misslyckas, lära mig, köra igen! Sen skriva om erfarenheterna.

    Jag har 1,5 år kvar på min utbildning och jag lär mig ändå nyttiga saker. Sen vet jag att jag inte kommer att jobba med ren ekonomi så jag har andra saker jag tycker är roligare!

    Ha det gott du met!

  Got something to say? Go for it!