Tänk Stort men börja i liten skala

Tänk stort börja i liten skala

Jag är en ständig förespråkare av att tänka stort. Stora mål och högt självförtroende är bra, men det finns fallgropar i detta tankesätt värda att undvika!

Redan första året som ekonomstudent i Linköping så fick jag och mina dåvarande vapendragare Marcus och Martin idén att lansera e-fakturatjänsten Avizera AB. Vi var tre grabbar med skyhögt självförtroende som tänkte konkurrera ut de svenska storbankerna med vår “revolutionerande” tjänst. Vi såg oss själva som de odödliga entreprenörerna. Vi skulle bli intervjuade i Dagens Industri, ha ett imponerande kontor i Stockholm och sälja bolaget om 5 år för 300 miljoner kronor. Våra planer var mint sagt storartade.

Våra ultranaiva mål höll oss motiverade och våra höga ambitioner fick det att brinna av entusiasm inom oss alla!

Problemet var bara att vi aldrig riktigt började jobba på själva produkten. Istället för att prata med våra potentiella kunder så skrev vi stora affärsplaner. Istället för att faktiskt börja bygga på tjänsten så köpte vi nya kostymer, körde upp till Stockholm och bokade möten med viktiga människor. Vi var runt över allt, försökte synas så mycket som möjligt och övertyga alla i vår väg om hur fantastisk företagsidé vi hade.

Planerna var så stora att de blåste upp våra egon till en nivå där vi totalt tappade greppet om verkligheten. Vi var så hypnotiserade av vårt planerade världsherravälde att vi totalt stängde av öronen för feedback utifrån. Speciellt när folk kom med nödvändig kritik.

Avizera blev aldrig någon succé och denna historia lärde mig ett och annat. Bland annat att stora planer är bra, men det gäller att alltid börja i liten skala.

Det är bättre att börja i liten skala

För tre veckor sedan gick jag igång på en ny idé jag fick. Jag insåg att det inte riktigt finns någon vettig hemsida där framgångstörstiga människor som oss kan inspireras av vad andra läst för böcker. En hemsida där du kan lägga upp de böcker som på ett eller annat sätt gjort ditt liv bättre och samtidigt utforska vad andra likasinnade individer läst och vad de lärt sig av böckerna.

Så fort jag fick idén så började min hjärna spinna på högvarv!

Hade jag lanserat sidan på det gamla viset så hade jag redan vart i farten med att skriva en lång affärsplan och börjat snackat runt bland vänner och bekanta om hur fantastisk denna idé är. Nu vet jag vikten av att börja i liten skala så jag vände helt enkelt på steken och frågade mig själv: “Hur kan jag bygga en första väldigt enkel version av denna hemsida på tre veckor?”

Jag hade lite webbdesignkunskaper sedan tidigare och mycket tack vare drivandet av den här bloggen har jag lärt mig att bygga enkla hemsidor i WordPress. Jag började experimentera mig fram, använda Google som hjälpmedel så fort jag körde fast och vips, nu tre veckor senare så har jag en första fungerande version av hemsidan som jag kallar FramgångsBöcker. (framgangsbocker.se)

Även om jag älskar idén likt en mamma älskar sitt nyfödda barn så har jag ingen aning om den kommer att bli populär förrän folk faktisk testat den. Även om jag har stora planer med sidan så vet jag att jag behövde börja i liten skala för att komma igång och få nödvändig feedback i detta tidiga skede.

Tänk stort men börja litet

Att tänka stort är positivt. Stora mål är motiverande och det gäller att se sig själv som en långsiktig vinnare för att nå de stora resultaten i livet.

Låt dock inte detta stora tankesätt hindra dig från att komma igång i liten skala. Detta gäller inte bara när du vill lansera nya företagsidéer. Jag applicerar principen på alla projekt i livet!

Låt inte dina stora planer utvecklas till ett storhetsvansinne som håller dig bortkopplad från den vägledningen som finns tillgänglig om du vågar börja litet.

Tänk stort om dig själv men balansera det med en smula ödmjukhet och försök att hålla kvar båda fötterna på jorden!

—–

P.S. Det går att registrera sig som ny användare och lägga upp böcker på Framgångsböcker! Testa gärna och återkom med vad du tycker om hemsidan! Kommentera gärna med feedback och idéer på hur sidan kan bli bättre!

 

("Delad glädje är dubbel glädje")
  Mitt mål med livet är att ha så jävla roligt som möjligt innan ålderdomshemmet och tillhörande rullstol är ett faktum. Vi har bara en chans så varför hållas tillbaka av onödiga rädslor som ändå går att övervinnas? Jag älskar att utvidga min komfortabla zon, utföra vardagliga sociala experiment och resa till oklara länder med bara en ryggsäck som sällskap. Jag tror att livet är till för att levas stort och efter dina egna villkor. Bättre att bara köra och se vad som händer vartefter!

  4 Comments on "Tänk Stort men börja i liten skala"

  1. Johanna says:

   Bra tema som jag tror du kan spinna vidare på! Ex varför är det bra att börja i liten skala – joo för då är bollen i rullning, då märker man lättare resultat och får de där “wow jag klarade det”-stunderna som motiverar en att blicka framåt. Att man hela tiden har delmål, men ett övergripande mål oclså så man vet att man är påväg åt rätt håll. Att resultat kommerförst när man börjar aarbeta… och ayt man ska sikta på att bygga upp det nya istället för att riva det gamla. :)

  2. Ingela says:

   Vilken bra idè Hampus, har registrerat mig och ser fram vilka titlar som kommer dyka upp.
   Lycka till men som sagt starta i liten skala.
   Har tänkt så sen dag ett i mitt företag växa sakta men säkert !
   Hade gott!

  Got something to say? Go for it!