Vem som helst kan bli expert på vad som helst

Ola Lauritzson expert

När jag var en ung, hungrig 19-åring som precis nyktrat till efter ett alkoholpåverkat studentfirande så ville jag starta ett eget företag. Jag var klar med gymnasiet och hela världen vilade framför mina fötter. Jag hade bestämt mig för att ta minst ett år utan plugg och planen var att aldrig mer behöva sätta mitt feta arsle bakom skolbänken igen.

lyckas-som-entreprenorMin idé var att bli ekonomiskt oberoende på tre år och mitt första move i mitt kall att erövra världen var att beställa hem boken “Lyckas som Entreprenör” av superentreprenören och hälsokostprofilen Ola Lauritzson.

Jag mins boken som en lättsmält rackare på 180 sidor som faktiskt inspirerade med några vettiga principer. Perfekt läsning i hängmattan på landet.

Av alla dessa idéer på hur man kan bli en framgångsrik företagare så var det en princip som verkligen påverkade mig och förändrade mitt sätt att tänka. En princip som jag har levt med ända sen dess och som jag varje dag har med mig när jag jobbar. Principen lyder:

“Vem som helst kan bli expert på vad som helst”

Vad är en expert?

Formella titlar och avancerade utbildningar säger väldigt lite om en persons verkliga kunskap och intresse av det han praktiserar. Behövs det verkligen 5 år på universitet och en doktorsavhandling för att kunna kalla sig expert? Inte om du frågar mig eller Ola!

Den riktiga utbildningen kan du aldrig få via ett universitet. Den riktiga utbildningen får du genom att praktisera det du läser om på fältet för att sedan dra lärdomar av erfarenheterna.

Expert är en person som genom att ha utbildat sig själv och testat principer i sitt eget liv har mer kunskap och erfarenheter än gemene man. Liknelser kan göras till grabben i kompisgänget som alltid har koll på den senaste tekniken. Vem är det du frågar och tar råd av när du ska köpa en ny TV?

Hur blir man en expert?

Efter en utbildning i ekonomi från Handelshögskolan och efter att ha sålt sitt första stora företag inom finansbranschen så tröttnade Ola på att jobba i en värld fyllt av kostymklädda bankirer. Han bestämde sig för att utbilda sig själv inom sitt stora intresse, hälsokost och GI-metoden.

8 år senare och med ett 10-tal egna böcker i butik var budskapet tydligt. Vem som helst kan bli expert på vad som helst. Ola är idag en av de mest omtalade profilerna inom svensk hälsokost och ligger bland annat bakom hälsorelaterade företag så som GI-Viktkoll och GI-boxen.

Så hur började allt?

Hur kommer man igång?

Ola började genom att läsa en timma varje dag om hälsokost. Man ska inte underskatta den enorma kunskapen som finns tillgänglig för allmänheten i bra böcker. För mig är det otroligt fascinerande att man kan ta del av en annan människas livsverk sammanfattat på 300 sidor i en bok för 100 kr.

Ola började med hälsokost. Jag började med entreprenörskap som sedan utvecklades till personlig utveckling.

Vi lever i en ny värld. Förut behövde man besöka stora bibliotek för att hitta den kunskap man behövde. Idag kan vi nå hela världens samlade kunskap via Google. Bli en bra Googlare. Detta är utgångspunkten för att både hitta, ladda ner och köpa den kunskap du behöver för att bli en expert.

Vi har all världens kunskap vid våra fingertoppar. Detta har tyvärr gjort oss bortskämda och lata. I en generation där folk har koncentrationssvårigheter och surfar Facebook 3 timmar per dag rekommenderar jag dig att lägga minst en av dessa timmar till att läsa.

Jag måste erkänna. Jag är grovt beroende av Facebook men har ändå lyckats lägga band på mig själv och kontrollera mitt missbruk. Jag ser till att lägga minst en timma varje dag på att studera och praktisera områden som intresserar mig inom personlig utveckling. Allt går att lösa med lite Självdisciplin. Till alla Facebook-heroinister där ute: Det finns hopp!

Facebook beroende

Kom ihåg att testa dig fram

Steg ett är att läsa. Steg två är att börja testa det du läser ute på fältet. Ditt liv är ditt personliga laboratorium och du är försökskanin. Gör experiment, applicera det du lärt dig på olika vardagliga situationer.

Det spelar ingen roll vart i livet du befinner dig. Även om du har 3 kommande tentor eller om du jobbar 80 timmar i veckan så finns det alltid tid att få loss. Allt handlar om hur mycket du verkligen vill ha det du drömmer om. Hur mycket du vill bli expert på det området som intresserar dig.

Gör det till en vana att läsa, testa, läsa, testa. Genom att läsa tar du reda på vad du ska testa. Genom att testa det du lärt dig ute på fältet utvecklas du på sikt en expert.

Jag gillar citatet:

An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field. - Niels Bohr, Dansk fysiker

Viktigast av allt. Välj ett område du på riktigt ät intresserad av. Det är då lärandet blir dagens höjdpunkt istället för en ytterligare mentalt förlamad timme som i skolan. Det kommer att ta tid men är du verkligen intresserad så är det mer roligt än svårt.

Även om mina unga planer på världsherravälde förändrades med tiden och att jag nu åter igen sitter i skolbänken och tuggar så är jag otroligt tacksam över att jag fick ta del av denna princip tidigt. Kom ihåg. Du kan bli expert på vad som helst.

Lycka till!

/Hampus

————

P.S. Jag vet inte om ni förstår hur mycket jag uppskattar och påverkas av de kommentarerna ni skriver här under inläggen. Det är dessa kommentarer som håller mig motiverad att investera de många långa timmarna det tar att skriva dessa blogginlägg.

Jag har även insett att jag mer och mer väljer vad jag ska skriva om utifrån vilka frågor som ställts i kommentarsfältet. Ni påverkar de kommande inläggen. Gillar du det du läser, skriv varför! Håller du inte med eller vill att jag ska vidareutveckla något, skriv det. Var kritisk. Jag behöver veta vad ni tycker så att jag kan manövrera både bloggen och min kommande bok i en riktning som ni kommer att uppskatta.

Ni behöver inte vara oroliga att jag ska hänga ut er som i “Använd Hatare som Anti-förebilder“. Det är en enorm skillnad på konstruktiv kritik och hat. ;)

Prenumerera på Framgångsbloggen!
 • Gå med i gemenskapen och var först av alla att få Framgångsbloggen på mail varje måndag till morgonkaffet. En bra start på veckan helt enkelt! :)

("Delad glädje är dubbel glädje")
  Mitt mål med livet är att ha så jävla roligt som möjligt innan ålderdomshemmet och tillhörande rullstol är ett faktum. Vi har bara en chans så varför hållas tillbaka av onödiga rädslor som ändå går att övervinnas? Jag älskar att utvidga min komfortabla zon, utföra vardagliga sociala experiment och resa till oklara länder med bara en ryggsäck som sällskap. Jag tror att livet är till för att levas stort och efter dina egna villkor. Bättre att bara köra och se vad som händer vartefter!

  18 Comments on "Vem som helst kan bli expert på vad som helst"

  1. Angelica says:

   Mycket tänkvärt!
   Det jag kommer att tänka på är när du säger “välj ett område du på riktigt är intresserad av” så fastnar jag.
   Vad är det? Har jag något så självklart intresse? Jag är lite av en allätare och tycker många olika saker är skoj.
   Hur ska jag hitta mitt riktigt stora intresse? För det måste ju börja där?!

   Bra blogg!! Uppskattar den varje måndag :)

   • Du måste inte bli expert, jag vill bara öppna upp möjligheten! Nu vet du att det går. Du är intresserad av mycket. Du måste inte veta nu vad som är ditt stora intresse. Ta något du tycker är roligt nu och utforska det mera. Läs om det men framför allt gör mer av det. Bara genom att gräva dig djupare och testa dig fram kan du få svar på om du vill göra mer eller mindre av det framöver!

    Antar att du läste mitt inlägg: “Hitta Din Väg I livet” – http://hampusbergqvist.se/hitta-din-vag-i-livet/

    Det är lite den mentaliteten jag tror på. Att testa sig fram sakta men säkert!

    Vad skulle du göra om pengar inte spelade någon roll?
    https://www.youtube.com/watch?v=je3rQevW-cw

    Lycka till!

    Hampus

  2. Henrik says:

   Mycket bra inlägg! Det här med att spendera en timme om dagen på att lära sig nya saker gillar jag verkligen och kan av egen erfarenhet bekräfta att det fungerar:

   - Specialiserade mig inom min bransch på det sättet för många år sedan vilket ledde till mitt drömjobb (på den tiden).
   - Gjorde en iPhone-app med samma metod för några år sedan, men då satt jag och “pluggade” och kodade på min laptop på bussen och tunnelbanan cirka en timme varje dag när jag pendlade till jobbet.

   Något jag funderar på nu är hur man skall göra om man vill lära sig lite svårare eller kanske mer kostsamma saker. Säg att jag vill bli expert på att bygga rymdraketer till exempel. Går att läsa hur mycket som helst, men väldigt svårt och dyrt att testa.

   • Fan va härligt att höra Henrik! Älskar levande exempel som detta :D

    Skulle du kunna maila mig på hampus@stylematch.se och beskriva mer detaljerat hur du gick till väga när du specialiserade dig och vad för drömjobb du fick på kuppen. Jag är lite sugen på att ha med det som exempel i boken :)

    Bra fråga det där med att specialisera sig på att bygga rymdraketer. Jag har tyvärr inget bra svar. Gör det till ett case, testa det och skriv om det i din blogg :)

    PEACE

  3. Giselle Sammarsson says:

   Hej Hampus,

   Ännu ett grymt inlägg! Du har så rätt i det du skriver. Det fick mig att tänka på det jag tänkt på i ett par dagar. Man blir självklart expert inom ett område som man är intresserad av samt brinner för. Man tar och skapar tiden och finner inga ursäkter överhuvudtaget. Dock, då det handlar om att bli expert i ett område som man faktiskt är tveksam till så tar det så mycket energi för att man grubblar hellre över ”hur jobbigt och fel det känns med detta” . Det är här jag anser människor gör ett misstag. De stannar kvar. Den energi de kan lägga på att bli helt fantastiska inom ett område de behärskar och verkligen brinner för, hamnar istället på den plats där de känner sig trygga men inte alls trivs i.
   Som du nämnde så ska man vara intresserad av området och då tror jag 100% att människan lyckas bli en expert genom tid och ansträngning.

   Just det, jag köpte boken du rekommenderade ” The magic of thinking big” – som jag älskar! Tack för tipset.

   Du gör detta väldigt bra Hampus. Keep up the good work!

   • Din reflektion är SPOT ON Giselle!

    Det är precis det här som är problemet. Jag upplever det just nu då jag går på universitetet och pluggar ekonomi som jag inte är speciellt intresserad av. När jag pluggar vissa av de riktigt tråkiga ämnena så känns det som om min energi bara rinner genom mina fingrar. När jag sedan jämför denna känsla med hur det känns när jag skriver, läser eller pratar om personlig utveckling eller nått annat jag är intresserad av är det som natt och dag.

    Det viktigaste steget i livet är att hitta sin grej. Man blir lätt distraherad av pengar och krav från familj och vänner. Det är tungt att bryta sig loss men ack så värt.

    Vet inte om du sett den redan men ta en kik på denna film. De som verkligen kan ta till sig och leva efter budskapet som Alan Watts förmedlar har en klockren utgångspunkt för ett enormt bra liv.
    https://www.youtube.com/watch?v=je3rQevW-cw

    Ha det fins och tack för en klockren kommentar!

    Hampus

  4. M says:

   Jag gillar din energi Hampus, men att ha pengar som drivkraften kommer inte göra dig ekonomisk oberoende på 3 år. Visserligen är ekonomiskt oberoende högst subjektivt men misstänker att du inte siktar på ett 7-siffrigt belopp.

   • Det var exakt det som var problemet när jag precis tagit studenten för några år sedan. Allt handlade om pengar då. Tacka gudarna för att jag har hittat viktigare drivkrafter och mål med livet nu!

    Hur ser du på pengar? Är det viktig för dig? Vad sätter du högre på priolistan?

    Hampus

  5. Oscar says:

   Nice, härligt framgångs-måndag som vanligt!

  6. Beni says:

   Yes, mycket tänkvärd. U Rock Hampus :)

  7. Ingela says:

   Ännu ett tänkvärt budskap Hampus!
   Jag har tre böcker som bara ligger och väntar på att jag ska börja läsa dem.
   Tack nu blir det av!
   Jag blir alltid peppad av att fortsätta att göra det jag gör som egenföretagare av det du skriver!
   Det behövs, ibland vacklar man och undrar vad man gett sig in på.
   Stort Tack igen och lycka till med allt du gör.

  Got something to say? Go for it!